לא משאירים את ניצולי השואה לבדם !
בכל יום בשנה ניצולי שואה רבים חיים את זיכרונות העבר כשהם ספונים בבתיהם ונמצאים בתחושת בדידות עמוקה.
מרבית הזמן שקועים בכורסא למול הטלוויזיה או מאזינים לרדיו. מפאת גילם הם מוגבלים בניידותם, כך שאינם מרבים לצאת מהבית, אלא רק לצרכים חיוניים ביותר כמו קופת חולים, מכולת, או סידורים שונים. הקשרים החברתיים שהיו התרופפו ודעכו, ולעיתים גם ביקורי המשפחה או שיחות הטלפון קצרים ולא ממלאים את החלל הריק.
כל הנאמר עד כה מחריף ומכאיב עבור כל אדם זקן, ואף יותר כשמדובר בניצולי שואה שכן הם נושאים בנוסף את המשא הכבד של התופת, השפעתה על הבריאות הרופפת, והצלקות הנפשיות שנותרו בהם.
המחלקה להתנדבות וקהילה מעניקה לניצולי השואה סיוע חברתי בעזרתם המבורכת של אלפי מתנדבות ומתנדבים בפריסה ארצית רחבה. המטרה היא אחת וחשובה – להפיג את תחושת הבדידות של ניצולי שואה ולסייע להם במה שניתן, כדי לאפשר להזדקן ולחיות בכבוד.
קשיי הגיל ואורך החיים המשתנה של ניצולי השואה מוביל לתחושת בדידות.
מחקרים מראים שבדידות הנה תחושה סובייקטיבית, שאינה ניתנת למדידה ומשתנה מאדם לאדם, וכתלות בתקופת החיים בה נמצא. העדר תחושת משמעות ושייכות גורם להזדקנות מוגברת ולקושי רב בהתמודדות עם שאר מרכיבי החיים עבור ניצולי השואה.
גם הניצולים הפעילים ביותר, חוזרים בצהריים לביתם מפעילויות הבוקר ושוהים בו בבדידות. גם אלו המוקפים במשפחה חווים לעיתים ימים שלמים בהם אין איש שמגיע לבקרם.
אירועים ומגמות של השנים האחרונות הובילו לריחוק חברתי והסתגרות בבתים – מגיפת הקורונה, מבצעים צבאיים, מלחמה, ועוד. כל אלו רק החמירו את תחושת הבדידות של ניצולי השואה. מחקרים מלמדים כי הבדידות נתפסת כמגיפה מודרנית.
אלפי מתנדבי הקרן עושים פעולות רבות על מנת להפיג את בדידותם של ניצולי השואה. הזכות הניתנת למתנדבים של הקרן לרווחת נפגעי השואה להכיר את הניצולים מקרוב מהווה מקור לאושר, תחושת שליחות, והתרגשות עבור המתנדבים שלנו. היא מחזקת את הקשר עם ניצולי השואה, ומאפשרת להם להבטיח כי גם בשנותיהם האחרונות יהיה מי שיעמוד לצידם בכל דבר ועניין.
מחוברים
תוכנית מחוברים הנה יוזמה של הקרן לרווחת נפגעי השואה רשת אורט, ובתמיכת משרד הרווחה. התוכנית פועלת להפגת בדידותם של ניצולי השואה וחיזוק הקשר הבין-דורי, באמצעות מפגשים עם בני נוער, המגיעים לביתם ושומרים איתם על קשר חברתי מתמשך ובעל משמעות. התוכנית מאפשרת יצירת קשר אישי והכרות עם סיפורי שני הצדדים , החשוב כל כך. פעילות ניצולים בתוך בתי הספר.
גשר לקשר
התנדבות קבועה ומתמשכת בין מתנדב לניצול שואה במפגשים חברתיים קבועים בבית הניצול. המתנדבים מקיימים קשר רציף עם ניצול השואה אותו הם מלווים, נפגשים עמו לשיח וביקורים חברתיים, מהווים עבורו כתובת לצרכים שונים ומסייעים במה שרק ניתן.
סיירת התנדבות
My Day חגיגת ימי הולדת לניצולי שואה
המתנדבים מתקשרים לברך את הניצולים ביומם המשמח; ומגיעים לביקור וחגיגה לניצולים המבקשים בכך עם עוגה, בלונים, נרות והרבה מצב רוח. הפעילות מתקיימת טלפונית או פנים אל פנים בהתאם לרצונו של ניצול השואה. חשוב לציין כי התוכנית התחילה מיוזמה של אחד המתנדבים (ישי בלנקרוט), אומצה על ידי העמותה, והפכה לתוכנית מצליחה ומבוקשת הפועלת מספר שנים.
סיירת זהבה
מתנדבים המתקשרים באופן יזום לניצולי שואה, שואלים לשלומם, ובודקים האם זקוקים לדבר מה. התוכנית נקראת על שמה של מתנדבת הקרן זהבה מובשוב ז"ל, ניצולת שואה אשר התנדבה בקרן לרווחת נפגעי השואה במשך מספר שנים במסירות, אהבת הזולת, ודאגה לניצולי השואה.
תוכניות פנאי
מפגשי פנאי, טיולים והעשרה לניצולי שואה בפריסה ארצית. התוכנית מתקיימת בשיתוף חברות וגופים, המעניקים לניצולי שואה זמן איכות והעשרה מחוץ לביתם, לצד התנדבות של עובדיהם עם ניצולי השואה.
לפרטים נוספים ולקיחת חלק בתוכנית:
ניתן לפנות לשרון זק – רכזת קשרי קהילה בקרן לרווחת נפגעי השואה sharon.z@k-shoa.org
מתחברים ביחד
תוכנית המאפשרת לניצולי שואה להשתלב ולקחת חלק בפעילות של קהילות וירטואליות, דרך טאבלט מונגש ומותאם לגיל הרביעי (ללא עלות מצד הניצול).
הסיוע החל במהלך מלחמת "חרבות ברזל", במטרה לאפשר לניצולי השואה מפגשים חברתיים קבועים, לאור העובדה כי מסגרות חברתיות רבות הפסיקו לפעול בזמן המלחמה, או מפני שהניצול עבר להתגורר במקום אחר בזמן המלחמה, ובעקבות כך נאבדו לו/לה המסגרות החברתיות הקבועות. התוכנית נותנת מענה גם לניצולי שואה שלא יכולים או לא מסוגלים לצאת מבתיהם.